Svinkeknoke i trykkoker {Stinco di maiale}

Trykkokeråret er godt i gang, og det er på tide med rustikk og smakfull mat i vinterkulda. Da er svineknoke både et rimelig og godt alternativ. Sørg for å ta frem en kraftfull og godt temperert rødvin, f.eks. noe fra Montalcino-området til denne oppskriften som har en italiensk twist.

Til denne oppskriften trenger du:

1,6 kg svineknoke

3 gulrøtter
2 stangselleri
2 skrellede mandelpoteter
1/4 kålrot (medium størrelse)

1/2 gul løk
3 sjalottløk
4 fedd hvitløk
10 cm hvit purrestilk

3 store champignon
2 store stilker bladpersille
50 gr smør (saltet)

8 middels tomater (f.eks. delicioso)
olivenolje

4 pepperkorn
1/2 ts tørket oregano
1/2 ts tørket timian
2 laurbærblad
2 grønne kardemommer
1 ts salt

0,5 dl hvitvin
2,5 dl rødvin
5,0 dl vann

1. Kutt opp gulrøtter, selleri, poteter og kålrot i små terninger. Stek dette i litt olivenolje på svak varme i en gryte til grønnsakene blir lett gyldne. Sett til siden.

2. Finhakk løk, sjalott og purre. Snitt hvitløk opp i tynne skiver. Stek dette i litt olivenolje på lav varme helt til hvitløken er mør/bløt (ca 10 min).

3. Kutt opp champingnon i små terninger, og finhakk persillen. Varm opp smør i en gryte og stek sopp og persille lett på middels varme (ca 5 min).

3. Brun svineknoken i trykkokerkjelen med litt olje, slik at det blir stekeflate rundt det hele. Ta deretter ut knoken av trykkokeren.

4. Kok ut trykkokerkjelen med hvitvinen. Tilsett samtidig pepperkorn, oregano, timian, laurbærblad, kardemomme og tomater (delt i 4).

5. Når dette har kokt litt inn, tar du oppi løken fra punkt 2, og lar det koke litt videre i noen få minutter på middels temp.

6. Legg tilbake svineknoken i trykkokeren. Fyll opp rundt den med grønnsaker fra punkt 1 og 3, og hell på rødvin og vann. Tilsett salt.

7. Gi full gass og kok opp uten lokk. La det koke et par minutter før du tar på lokket. Kjør på maks trykk i 1t og 15 min. (Bruker du vanlig kjele, må du sannsynligvis beregne 3,5-4t på sakte putring under lokk.)

8. Ta trykkokeren av platen og la den kjøle seg ned sakte.

9. Ta ut svinkeknoken og legg den til side på et varmt sted / pakk inn i aluminiumsfolie.

10. Fjern laurbærblad fra gryten, og kjør grønnsaker og væske med stavmikser til en jevn saus. Kok den eventuelt inn, og smak til med salt.

Da er det bare å dele knoken opp i servingsstykker, og anrette med den deiligste saus og eksempelvis pannestekte poteter. Tenn stearinlysene, hell opp godt temperert rødvin, og la roen senke seg. Buon appetito!

Reklamer

4 kommentarer om “Svinkeknoke i trykkoker {Stinco di maiale}

  1. Testet denne i helgen, takk for en herlig oppskrift. Har ikke trykkoker (ennå) så jeg lagde det i en jerngryte og satte gryten, med lokk, i ovnen på 170 grader i 4 timer.

  2. Hei,

    Mulig jeg er noen år for sen her, men kan man ha i to svineknoker og følge samme oppskrift? Eller ville du ha anbefalt mer vann og vin?

    1. Det er aldri for sent for svineknoker… Ikke noe problem å kjøre to samtidig, så lenge du har plass (pass på å ikke fyll opp mer enn max 2/3 i trykkokeren). Du kan nok med fordel øke væskemengden noe, holder nok med +25-50%.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s