Tjukkmjølkis

Hvem kan motstå iskrem? – Der den ligger på tallerken; delikat, smakfull og fløyelsmyk rett fra ismaskinen. Ingen ting er som fersk iskrem rett fra maskinen, blandet med forventningene fra forberedelser, kokkelering og maskindur…

Etter å ha prøvd ut flere forskjellige iskremoppskrifter falt interessen på tjukkmjølk. Går det an å lage tjukkmjølkis? Blir det noe godt da? – Dette måtte prøves ut!

Tjukkmjølk er vel heller ikke noe som hvermann kjenner til, men Rørosmeieriet produserer dette basert på gode norske tradisjoner. Sjekk hjemmesiden deres, så finner du ut hvor tjukkmjølk selges i nærheten av der du bor.

Resepten er som følger (holder til 4 glupske eller 6 dannede personer):
2,5 dl kremfløte
2,0 dl tjukkmjølk
1/2 (liten) vaniljestang
125 gr sukker
20 gr glukose (kan sløyfes, bruk evnt litt mer sukker)
100 gr eggeplommer (ca 4 stk)

Du trenger:
kjele
metallbolle
god visp (du skal vispe mye)
presist termometer (elektronisk)
mixmaster
sil (finmasket)
isvann
ismaskin

Så setter vi igang. Snitt opp vaniljestangen på langs. Skrap ut frøene. Kutt vaniljestangen i biter på ca 2 cm. Ha vaniljefrø, vaniljestangbiter, glukose, fløte og tjukkmjølk i kjelen. Dette kokes opp under stadig omrøring. Pass på mot slutten – før du vet ordet av det, er kjelen helt full og utover hele komfyren din.

Når det har kokt opp, trekker du kjelen av platen. Legg på lokk og la stå i et kvarters tid. Lokket forhindrer væsketap, og kvarteret lar vaniljens aroma boltre seg i fløte og tjukkmjølk.

Imens kan du piske sukker og eggeplommer til eggedosis. Bruk en metallbollen hvis du har. Har du bare plastboller, sørg for at den er godt rengjort (dra evnt over med litt sprit) – lett for at det sitter igjen fett i plastboller, og det kan lage trøbbel… Pisk lenge og vel (5 min) slik at egg og sukker blander seg godt. Gjør klart isvann (i oppvaskkummen for eksempel), legg klar silen ved siden av, og finn frem en passende boks for røren (eller smeten som det heter) som du kan sette i kjøleskapet når alt har roet seg ned.

Hell eggedosisen sakte i kjelen under kontinuerlig omrøring. Ta frem termometeret, og fyr opp platen igjen. Nå må du passe veldig godt på: røren/smeten varmes forsiktig opp til 65C under KONTINUERLIG omrøring. Blir temperaturen høyere, kan du få problemer med at egget klumper seg og at det blir for mye smak av egg. Når temperaturen nærmer seg 65C, kan det være lurt å ta kjelen bort fra platen – det er lett for at temperaturen fortsetter å stige selv etter at kjelen er tatt av platen.

Finn frem silen, og hell røren/smeten over i en boks som settes i isvann (bruk gjerne isbiter i vannet). Fortsett å røre jevnt, og følg med på termometeret. Jeg har rørt og rørt og rørt og rørt, helt til tempen kryper under 20C, før jeg setter på lokk og finner en plass til røren/smeten nederst/innerst i kjøleskapet (hvor det er aller kaldest).

Så er det bare å vente til røren/smeten blir så kald som mulig, men den må ikke fryse – da danner det seg iskrystaller som ødelegger konsistensen. Røren/smeten bør stå i kjøleskap minst 4-6t (avhengig av hvor stor oppskrift du lager), men aller best er det om den får stå natten over.

Da nærmer vi oss siste etappe: Start opp ismaskinen din, rør litt i smeten før du heller alt opp i maskinen, og så er det bare å sveive i vei. Hvor lang tid det tar før du får ferdig is avhenger av menge, temperatur og maskin (i alle fall). Uansett er det bare å følge med til konsistensen blir riktig – ikke for kort, slik at isen blir bløt og smelter for raskt – ikke for lenge, slik at det danner seg iskrystaller/flak rundt kanten. Server isen umiddelbart (sørg for at gjestene sitter ved bordet) – på fat eller skåler som har stått kaldt / i fryser. Eller putt isen tilbake i boksen og la stå i fryser – går helt fint for en 20-30 min, men må kanskje tines opp igjen litt før servering etter dette.

Velbekomme, tjukkmjølkisen er servert!

Reklamer

2 kommentarer om “Tjukkmjølkis

  1. Etter at jeg startet bloggen min oppdager jeg flere og flere redskaper jeg bør ha på kjøkkenet. Lurer på om denne stakkars studenten kommer til å bli ruinert etterhvert, for nå er ismaskin også ført opp på ønskelista. Ser veldig godt ut forresten! Lite som slår hjemmelaget is 🙂

  2. Ismaskin har stått på ønskelisten lenge. Oppdaget en på «billigsalg» hos Jernia på ettersommeren, og da slo vi til. Etter det har is fått en ny dimensjon. Verdt å spare til 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s