Vin til rakfisk

Nå på senhøsten er det mye god rakfisk å få tak i – og god rakfisk er en enkel og deilig rett å tilberede. Godt egnet for sosiale lag med mye hygge!

Øl og akevitt er ofte vanlig tilbehør til rakfisk. Flere og flere ønsker å drikke vin, men hva som passer til rakfisk er ikke nødvendigvis så opplagt. Undertegnede har heller ingen fasit, og dette handler også om smak og behag. Gjennom høsten er følgende to viner testet mot ulike typer rakfisk – fra de milde til de mer hissige:

Calabretta Carricante kommer fra Sicilia og er laget på 100% carricante. Så langt er denne favoritt, bare synd den er mer eller mindre utsolgt på polet i øyeblikket. Gylden og fruktig i glasset. Kan godt nytes litt kjølig. Noe vulkansk og mineralsk preg – den er jo dyrket i området rundt Etna. Aroma av laurbær, fiol, grape og aprikos. Har fylde og viser noe tannin, som balanserer rakfisk og tilbehøret. Gjør munnhulen klar for nok en bit med deilig rakfisk!

Et annet og dyrere alternativ er La Stoppa Ageno – denne er i det minste mye enklere å få tak i på polet. Dette er en såkalt orasjevin fra Emilia (også Italiensk naturligvis). Derfor gylden og oransje i glasset. Vinen er ufiltrert, så litt «grums» må man tåle – spesielt mot slutten. Nesten litt parfymert på lukten med preg av blant annet rose, og kan nesten forveksles med en dessertvin før den treffer tungen. Men da forstår du at du har fått noe annet i kjeften. Denne har kraft og fylde som en orasjevin skal ha, men er likevel forholdvis elegant og rund. Den gjør en god jobb i munnen mot rakfisk og tilbehør, men egner seg nok best til de mildere rakfiskvariantene. Kvalitetsvin som sikkert kan ligge noen år til i kjelleren.

Begge vinene har særpreg og krever mat – dette er ikke noe å pimpe på stand-alone. Skal man prøve vin til rakfisk, bør man gjøre det med åpent sinn. Og har du idéer eller erfaring med annen vin til rakfisk, mottas kommentarer og innspill med den største nysgjerrighet!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s